Ons nieuwe album ‘Voorwaartsch’ is uit!

ROWWEN HÈZE/ VOORWAARTSCH

Jack Poels: “Voorwaartsch. Dit ene woord heeft het allemaal in zich; ‘Ouderwetsch vooruit’. Ouderwets omdat het nog steeds dezelfde band is, en voorwaarts omdat de liedjes ons steeds weer vooruit brengen. Zowel qua productie (Huub Reijnders) als het gevoel wat steeds weer ontstaat als er afgetikt wordt. Alsof we voor de eerste keer op de bühne staan. Met datzelfde enthousiasme werkten we aan de nieuwe liedjes. Als een karavaan die opnieuw vertrekt.”

“Voorwaartsch” verschijnt op vrijdag 26 april 2019 op CD en in juni 2019 op vinyl. Nu overal verkrijgbaar via online muziekdiensten!

ROWWEN HÈZE/ VOORWAARTSCH
Bio door Jean-Paul Heck

Nee, een stilte doorbreekt Rowwen Hèze niet. Maar het nieuwe album Voorwaartsch is wel precies die meesterzet waar we op zaten te wachten. Een werkstuk waar alles samenkomt. Niet eerder klonk de band uit het Limburgse America zo bevlogen en deelt het onderweg ook nog menig plaagstootje uit. Voorwaartsch is het meesterwerk van een band die na 35 jaar nog altijd met elan vooruit kijkt en veranderingen niet schuwt.

De oorsprong van Voorwaartsch ligt in Limburg maar ook ruim 80 kilometer westwaarts.  Tilburg om precies te zijn.  Rowwen Hèze (America) en Guus Meeuwis (Tilburg) kennen elkaar al jaren. Gezellige jongens uit het zuiden tezamen, Lekker kletsen over het leven met een biertje erbij. Maar op een zaterdagavond begin januari 2018 werd het zaadje gelegd voor een hele mooie samenwerking. Met  gevolg reedt Meeuwis met een party-bus  ‘hun’ America binnen. “Die stopte voor onze stamkroeg Boëms Jeu en er stapten 10 gezellige Brabanders uit”,  lacht Jack Poels nu.  “Ze waren echt op oorlogssterkte.” Het werd een trip met resultaat want Voorwaartsch komt uit op Modestus Records, het label van Guus. Het was ook meteen de trigger die de band nodig had. Poels:  “Ik had geen plan toen ik begon met het schrijven aan deze songs en dat was een heerlijk gevoel. Uiteindelijk heb ik er 20 op volledig mijn eigen tempo afgemaakt. Daarvan zijn er 13 op Voorwaartsch terecht gekomen.  Opvallend is ook de samenwerking met zangeres Blackbird, voor de gelegenheid zingt zij met Jack in dialect op het liedje Elke Ierste Kier. “Onder elke steen is er wel een liedje vandaan gekomen. Ik heb zelden zoveel inspiratie gehad.” Poels kijkt met veel plezier terug op het gehele proces.

Voor de opnames werd er ook een nieuwe producer aangetrokken. Huub Reijnders die afgelopen jaar zoveel successen kende met ondermeer BLØF en Wende, haalde in zijn studio in Haarlem het beste in Rowwen Hèze naar boven. Poels: “Wij werken al jaren volgens die typische Limburgse mentaliteit. Als we hadden afgesproken dat de nieuwe plaat op een datum kant en klaar op tafel moest liggen, dan lag die er ook. Dat werkte heel solide hoor maar er was altijd de druk, die haast. Nu dus niet. Ik kreeg alle tijd en dat zorgde toch voor rust in mijn kop. Zelfs op het einde van het opnameproces kwam ik nog met andere liedjes die we gewoon opnamen. 2 jaar lang aan tekst en muziek werken zijn louterend voor mij geweest.”

Accordeonist/pianist Tren van Enckevort sluit zich daar volledig bij aan. “Ik produceerde afgelopen jaren de platen van ons maar heb zelf aangegeven dat het dit keer goed zou zijn om het iemand anders te laten doen. Daardoor kon ik mij volledig richten op de arrangementen en mijn spel.” Het eerste contact met Reijnders was voor de bandleden  overigens confronterend maar ook verhelderend. Poels: “We kregen een mail waar boven stond: ‘Mannen, Voorwaartsch!’ Ik wist wel dat Huub Zoutelande van BLØF had gedaan maar dat was het wel. Hij bleek de perfecte keuze te zijn. Zijn manier van werken heeft de sound van de band meer verdieping gegeven.” De succesproducer uit Haarlem was meteen gecharmeerd van de Limburgers toen hij aan de keukentafel van Poels een demo van de song Leidingwater hoorde. “Ik begreep  meteen dat ze iets nieuws wilden proberen en dat snapte ik volledig. Na 35 jaar moet je als band toch om je heen gaan kijken. Ze wilden niet hun eigen sound verliezen maar het moest wel worden opgefrist. “ Het noopte Reijnders om zijn werkwijze aan te passen. “Normaliter krijg ik de goede demo’s of bijna kant-en-klare songs. Maar dat wilde de band absoluut niet. Zo konden ze voorkomen dat ze creatief in hetzelfde rondje zouden blijven draaien.”

Naast nieuwe ingrediënten bleef de band ook herkenbare stijlen als polka en Tex-Mex trouw. “Maar wel op een andere manier”, zegt Reijnders. “Veel meer op een akoestische en folky manier met contrabas en mandoline. Ik heb ze als muzikanten ook echt in hun kracht gelaten. Want juist die muzikale karakters maakt Rowwen Hèze zo uniek. Deze zes kunnen niet zonder elkaar en dat maakt deze groep zo sterk. Daarnaast vind ik Jack Poels één van de allergrootste Nederlandse tekstdichter die we op dit moment in Nederland hebben.” De bescheiden Poels zal hier nooit mee te koop lopen. “Maar ik ben wel vreselijk trots op deze songs die echt een deel van mijn leven zijn geworden,”

Jean-Paul Heck

 

RECENSIES:
VOORWAARTSCH, ROWWEN HEZE, CD | PlatoMania

Stilstand is achteruitgang en daar houden ze bij Rowwen Heze niet van. Dat bewijzen ze al ruim 34 jaar; telkens zichzelf vernieuwen en toch herkenbaar blijven voor de vele fans in Limburg en de rest van Nederland. Voorwaartsch zonder het verleden te verloochenen, integendeel de dertien tracks (cd en vinyl) ademen de welbekende sfeer die Rowwen Heze neer kan zetten in theater, feesttent of tijdens een festival. Geen wonder dat vele van de optreden de komende maanden nu al uitverkocht zijn. Voorwaartsch is opgenomen met producer en mixer Huub Reijnders en wordt uitgebracht door Modestus Records, het nieuwe eigen label van Guus Meeuwis. Er is hard gewerkt om de sound te vernieuwen en optimaal te laten klinken. Herhaaldelijk beluisteren en ook de fan van het eerste uur ontdekt vele nieuwe stijl- en klankelementen. Grote variëteit in teksten en thema’s met de onmiskenbare Limburgse traditionele bewoordingen zorgen ervoor dat Rowwen Heze met deze cd wederom lang voorruit kan. En nu ? Voorwaartsch naar de winkel.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

OUT NOW! Soundz, Musicmaker en De nieuwe Revu met daarin uitgebreide interviews met Jack Poels over inspiratie, het nieuwe album en meer!

25/4 ALBUM RELEASE PARTY: 

 

Releaseparty: Poppodium Grenswerk in Venlo

Releaseparty: presentatie door Lex Uiting

Releaseparty: signeersessie

Foto’s: Marcel Hakvoort.

UIT HET NIEUWS:
  • Video: Rowwen Hèze trakteert fans op liedjes van nieuw album: De Limburger
  • Voorwaartsch: Rowwen Hèze presenteert nieuw album: 1Limburg