Recensie: Rowwen Hèze speelt een passend jubileumconcert

Bert Middelbos heeft een mooie recensie geschreven over ons theateroptreden in De Meenthe in Steenwijk. Lees hieronder de gehele recensie.

Rowwen Heze speelt een passend jubileumconcert

Vrijdag 10 april 2015, Steenwijk, de Meenthe. Rowwen Heze met 30 joar Ballades & Beer. Publiek: 350

Dialectpop is een boeiend fenomeen in Nederland. Regionaal is het mateloos populair, kijk en luister daarvoor maar naar alle regionale omroepen, maar de meeste acts die in het dialect zingen en musiceren komen vaak niet verder dan de eigen geografische grenzen van dat dialect. In Nederland zijn drie bands of artiesten die zo goed zijn dat ze ook over deze grenzen met open armen ontvangen worden. Naast Normaal en Daniel Lohues is dat natuurlijk Rowwen Heze. Limburgs muzikale trots bestaat 30 jaar en gaat in de vorm van een jubileumtournee de vaderlandse theaters langs. Vrijdag was de Meenthe in Steenwijk aan de beurt en de dame aan de kassa vermeldde al dat er alleen maar jolige mensen binnen waren die zin hadden in een feestje. En dat feest begon al bij de allereerste noten, want het doek ging open en Rowwen Heze begon meteen met het eind van hun bekendste hit Limburg (’t Is een kwestie van geduld…) en de hele zaal sprong op en hoste en klapte boordevol goede zin mee. Verrassend en verwarrend was dat Rowwen Heze meteen een ‘eind’ aan het concert maakte en ook het personeel van de Meenthe werkte mee door de bloemen uit te delen als dank voor een mooie avond. Het doek ging dicht, het zaallicht ging aan en er werd een cd-tje gedraaid op de PA-installatie. Maar, natuurlijk, na een minuut of vijf ging het doek weer open en bevonden we ons in de repetitieruimte van Rowwen Heze waar de bandleden een voor een binnendruppelden en enigszins brak spraken over de geweldige avond van gisteren in Steenwijk. Op de aanwezige laptop was zelfs al de recensie verschenen die sprak van ‘ het dak er af in de Meenthe’. Terwijl er verschillende liedjes ‘ gerepeteerd’ werden ging tussendoor steeds de telefoon met vragen van radiostations en andere media. Op deze ongedwongen, informele manier gaf Rowwen Heze een inkijk van hoe het er 30 jaar lang achter de schermen aan toeging. Aan het eind van de repetitie stapt de band in de Suzukibus om vervoerd te worden naar een volgend optreden en is het voor het publiek tijd om te pauzeren.

Na de pauze worden de bezoekers door het Rowwen Heze-looporkest opgehaald richting de zaal die was omgetoverd tot een feesttent. Het publiek geeft wederom aan dat het toe is aan een feestje maar weer is het optreden na vier nummers al ‘afgelopen’. Dezelfde bloemen worden weer uitgedeeld en de meegereisde crew begint met het opruimen. Stiekem pakken ze de instrumenten van de band en beginnen introotjes van bekende hits te spelen. Het blijkt een passend eerbetoon te zijn aan de crew die in wisselende samenstelling 30 jaar Rowwen Heze mede heeft mogelijk gemaakt. Steenwijk begrijpt de geste en beloont crew en band met het slotfeest waar natuurlijk de grootste krakers Bestel Mar (ook 30 jaar oud) en natuurlijk Limburg weer worden gespeeld. Hetzelfde looporkest neemt het publiek mee naar de foyer om het concert daar af te maken.

Het informele karakter en de grote mate van spontaniteit, tezamen met de uitstraling van het spelgenot typeert waarschijnlijk 30 jaar Rowwen Heze het best. Een goed gekozen opzet van een jubileumtour dus. De titel Ballades en Beer dekt vervolgens ook geheel de lading, want Rowwen Heze grossiert net zo makkelijk in prachtige sfeervolle ballades als in opzwepende feestpolka’s. Zo zet op passende wijze Rowwen Heze zichzelf, de crew en ook haar trouwe aanhang in het zonnetje.

Bert Middelbos

Vier sterren